26 / 05 / 2018

Juga a més de 40 jocs educatius! i Concursa i guanya regals!

El diari familiar!

1er fòssil de pangolí a la Península

dijous 19 d' Abril de 2018

Un equip de paleontòlegs liderat pel director de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), David M. Alba, ha publicat al Journal of Vertebrate Paleontology un fèmur de pangolí de fa 16 milions d’anys del jaciment de Can Cerdà, a la conca del Vallès-Penedès (NE península Ibèrica).

Els pangolins  (óssos formiguers escamosos) actualment viuen a Àsia i Àfrica, però en el Miocè van ser també presents a Europa. L’espècimen representa el primer registre de pangolins fòssils a la península ibèrica. Conserva diferents característiques primitives en comparació amb els actuals i s’ha estat assignat al gènere extint Necromanis.

David M. Alba, conjuntament amb altres investigadors han descrit un fèmur de pangolí de fa 16 milions d’anys atribuït a Necromanis, representant l’únic registre conegut d’aquest grup a la península ibèrica, i que està molt millor preservat que els fèmurs coneguts anteriorment d’aquest gènere. Sorprenentment, el fèmur va ser excavat fa diverses dècades en el jaciment Miocè de Can Cerdà, i va ser esmentat per primera vegada en un escrit per Miquel Crusafont l’any 1975. El material, però, mai va ser dibuixat o descrit, i aparentment va ser oblidat, de manera que la presència de pangolins fòssils a la península Ibèrica ha estat omesa de tots els articles publicats sobre aquest grup durant més de vint anys. La investigació ha estat publicada al Journal of Vertebrate Paleontology.

El jaciment de Can Cerdà era una pedrera d’argila situada prop de la masia amb el mateix nom, al municipi del Papiol. Desgraciadament, el jaciment ja no existeix, per la qual cosa no és possible intentar recuperar noves restes. No obstant això, la investigació paleontològica en curs pel grup de recerca de Faunes del Neogen i Quaternari de l’ICP en el Miocè de la conca del Vallès-Penedès contribuirà a fer descobriments addicionals sorprenents els anys vinents.


Comentes?

Has de registrar-te per deixar un comentari.


Cerca

loading...

Els meus punts

 • Has d'estar registrat per veure els teus punts!

Els 10 millors

 • 1 candance239 6645 punts
 • 2 mica 5878 punts
 • 3 angels 5878 punts
 • 4 R2D2 4705 punts
 • 5 tortuga 4613 punts
 • 6 yoda 4603 punts
 • 7 julia2005 4505 punts
 • 8 tomtom 3715 punts
 • 9 braper 2404 punts
 • 10 latortugatina 1630 punts

Publicitat


 Powered by Max Banner Ads 

Les notícies de la portada

concert-familiar-sidonie

Concert familiar de Sidonie

22 Maig 2018

sdr

El MUCE demana pau i llibertat

17 Maig 2018

Shirin-Ebadi-honoris-causa

Shirin Ebadi, honoris causa

9 Maig 2018

Hem sortit a...

Diari Win: Diari familiar per a nens i preadolescents sponsors Diari Win: Diari familiar per a nens i preadolescents sponsors Diari Win: Diari familiar per a nens i preadolescents sponsors Diari Win: Diari familiar per a nens i preadolescents sponsors Diari Win: Diari familiar per a nens i preadolescents sponsors Diari Win: Diari familiar per a nens i preadolescents sponsors