06 / 06 / 2020

Juga a més de 40 jocs educatius! i registra't i guanya regals!

El diari familiar!

El Zoo reintrodueix la gasela dorcas

divendres 23 de Novembre de 2018

El Zoo de Barcelona, conjuntament amb l’Estació Experimental de Zones Àrides del CSIC, ha liderat el projecte de reintroducció i conservació de la gasela dorcas, gairebé extingida al seu hàbitat natural, el Sahel (Senegal).

El Zoo ha fet conservació in situ durant una dècada al Senegal, amb el projecte de reintroducció i conservació de la gasela dorcas. El conservador de mamífers del Zoo, Conrad Enseñat, i el veterinari Hugo Fernández han encapçalat aquest projecte promogut pel CSIC, en col·laboració amb Teresa Abáigar, responsable de l’Estació Experimental de Zones Àrides del CSIC i coordinadora del Programa Europeu de Conservació (EEP) de la gasela dorcas.

La conservació in situ es defineix, en termes generals, com aquelles accions dedicades a assegurar la supervivència a llarg termini de les poblacions d’espècies animals en els seus hàbitats naturals.

La gasela dorcas és una espècie gairebé en extinció en el seu hàbitat natural, i des de l’inici del projecte ja s’ha aconseguit reintroduir-ne 32 exemplars.

Un equip audiovisual de l’agència de comunicació científica Incognita, va acompanyar l’expedició en aquest últim viatge i va enregistrar tota l’experiència.

Una part molt important del projecte és la sensibilització de la població local, d’ètnia peuhl, encara bastant aïllada que conserva gairebé els seus costums i tradicions. És per això que es realitzen diverses activitats, com la festa de la Gasela, amb els habitants de Katané. En aquest sentit, el Zoo ha contribuït aportant material i suports educatius, i aquestes activitats han culminat amb l’agermanament de l’escola de Katané amb l’Institut Escola Costa i Llobera, de Barcelona, gràcies al qual els alumnes d’un i altre continent poden compartir experiències.

Ja s’han iniciat contactes amb la Direcció de Parcs Naturals del Senegal per ampliar els coneixements i experiència adquirida a altres programes de conservació d’espècies que també es troben en greu perill d’extinció a la zona, com la gasela mhor (Nanger dama mhorr), l’òrix blanc (Oryx dammah) i la tortuga d’esperons africana (Geochelone sulcata). En aquest sentit, ja s’ha començat a treballar en un reconeixement inicial de la situació actual de la fauna salvatge de la reserva. Els programes de conservació de la fauna són, a més, la millor manera de contribuir a l’efectiva preservació de la flora local, i així combatre la desertització.

Conservació ex situ: el treball al Zoo

El Zoo de Barcelona està decididament compromès en la conservació de la biodiversitat del Sahel i la divulgació i sensibilització dels seus valor naturals. És per això que s’ha construït el bioma de la Sabana dedicada a aquest hàbitat i a la seves especials característiques.

En aquesta àrea s’integraran espècies que ja viuen conjuntament en el seu hàbitat natural, per poder fer una millor pedagogia al voltant de la complexitat del Sahel. Amb aquest esperit ja conviuen al mateix espai girafes, gaseles dorcas i tortugues d’esperons africanes. Ben aviat, els lleons del Zoo s’ubicaran al mateix complex de la Sabana-Sahel, que allotja també els elefants. I en un futur s’hi traslladarà les gasela dama mhorr i els òrix blancs, espècies extintes en llibertat.

De la mateixa manera que les espècies animals, la flora saheliana és única i cal conservar-la. Per aquest motiu el Zoo ha arribat a un acord de col·laboració amb el Jardí Botànic de Barcelona perquè l’espai del Sahel inclogui una representació de la vegetació de la zona, especialment d’acàcies, que constitueixen una importantíssima part d’aquest fràgil ecosistema molt amenaçat pel canvi climàtic i per conflictes bèl·lics.


Comentes?

Has de registrar-te per deixar un comentari.


Cerca

loading...

Publicitat


 Powered by Max Banner Ads 

Les notícies de la portada

silueta_periodista

How Do I Write An Essay About What In My Name

6 Juny 2020

silueta_periodista

College Essay Writers for Everyone OWL Essay

4 Juny 2020

silueta_periodista

10 Dating Apps That Work Well

3 Juny 2020

Més notícies

Hem sortit a...

Diari Win: Diari familiar per a nens i preadolescents sponsors Diari Win: Diari familiar per a nens i preadolescents sponsors Diari Win: Diari familiar per a nens i preadolescents sponsors Diari Win: Diari familiar per a nens i preadolescents sponsors Diari Win: Diari familiar per a nens i preadolescents sponsors Diari Win: Diari familiar per a nens i preadolescents sponsors