28 / 09 / 2020

Juga a més de 40 jocs educatius! i registra't i guanya regals!

El diari familiar!

Save the Children proposa la casa dels infants per a les víctimes d’abusos sexuals

dimecres 5 de Desembre de 2018

L’ONG Save the Children va presentar ahir el seu informe “Sota el mateix sostre”, un document que analitza la viabilitat a Catalunya de les “Cases dels Infants”, el model nòrdic d’atenció integral per a nenes i nens que han patit abús sexual.

A Catalunya, un cop el nen explica a algú del seu entorn els abusos sexuals que està patint, el camí a seguir és complex. La nena o el nen ha de passar per quatre serveis diferents que no estan coordinats entre si on ha d’explicar una i altra vegada la seva història: policia, hospitals, serveis de protecció i jutjats. Això no només fa difícil que el nen o la nena es recuperi, sinó que a més perjudica el procés judicial ja que no es cuida el seu testimoni. El resultat: 7 de cada 10 casos oberts per abús sexual infantil no arriben a judici per falta de proves.

Per solucionar aquest problema, Save The Children proposa el model de la Casa dels Infants (Barnahus en islandès).

La Casa dels Infants és un model d’atenció integral on tots els departaments que intervenen en un cas d’abús sexual infantil es coordinen i treballen sota el mateix sostre. Es tracta d’una casa, lluny de comissaries i hospitals, que compta amb un entorn amigable per als nens: decoració adaptada a la seva edat i professionals especialitzats en victimologia infantil.

Aquest model, que ja s’aplica als Estats Units i Europa, posa l’infant en el centre perquè aquest no hagi de desplaçar-se ni repetir tantes vegades la seva història. En lloc d’anar a comissaria a prestar declaració, el nen va a la Casa dels Infants on se li fa una entrevista forense que és gravada i tots els actors involucrats en el cas la veuen per circuit tancat. En cas que es vagi a judici, s’utilitza aquesta prova preconstituïda com evidència.

Són múltiples els estudis empírics que han demostrat que aquest model ajuda a reduir la victimització secundària i millora el tracte cap al nen i la seva família. A més, a Islàndia, per exemple, des de la seva implementació el nombre de casos en què l’agressor ha estat acusat s’han triplicat.

La creació d’aquest model integral és viable a Catalunya, que compta amb tots els recursos, ja que no suposaria una gran inversió sinó la distribució dels recursos existents. Els professionals que ara treballen de manera separada formarien part dels equips dels nous centres i passarien a treballar tots junts. Tant Nacions Unides com el Consell d’Europa promouen la creació de les Barnahus i en els últims 10 anys ja s’han establert més de 50 Cases a tot Europa.

El 2017 es van interposar 549 denúncies per abusos sexuals a nens i nenes a Catalunya. Una de cada cinc persones, el 17% (15,5% dels homes i el 19% de les dones), ha patit abús sexual durant la seva infància.

 

 


Comentes?

Has de registrar-te per deixar un comentari.


Cerca

loading...

Publicitat


 Powered by Max Banner Ads 

Les notícies de la portada

silueta_periodista

Asian Threesome Die And Fern.Thai Threesome Noy As Well As On

28 Setembre 2020

silueta_periodista

Bitter Truth: Survey Shows Plus-size Women Exploited By “Regular Dating”

28 Setembre 2020

silueta_periodista

google your best

26 Setembre 2020

Més notícies

Hem sortit a...

Diari Win: Diari familiar per a nens i preadolescents sponsors Diari Win: Diari familiar per a nens i preadolescents sponsors Diari Win: Diari familiar per a nens i preadolescents sponsors Diari Win: Diari familiar per a nens i preadolescents sponsors Diari Win: Diari familiar per a nens i preadolescents sponsors Diari Win: Diari familiar per a nens i preadolescents sponsors