30 / 03 / 2020

Juga a més de 40 jocs educatius! i registra't i guanya regals!

El diari familiar!

El món no estima als periodistes

dimecres 19 de Desembre de 2018

L’organització “Reporters sense Fronteres” (RSF) ha alertat en el seu informe anual que l’any 2018 han augmentat les agressions als periodistes en tot el món. Unes xifres que arriben a fites sense precedents.

Segons l’informe publicat el 18 de desembre l’any 2018 van morir 80 periodistes assassinats, 348 estan empresonats i 60 segrestats. Aquests números en augment reflecteixen una violència inèdita contra els periodistes.

L’any 2018 ha estat particularment mortífer: 80 periodistes han estat assassinats mentre exercien la seva tasca informativa (un 8% més que l’any anterior). En els últims tres anys, el nombre de periodistes professionals assassinats havia baixat; no obstant això, el 2018 s’ha produït un augment del 15%: s’han registrat 63 assassinats, mentre que el 2017 van ser 55.

L’assassinat del columnista saudita Jamal Khashoggi i el del jove periodista de dades eslovac Jan Kuciak, que van tenir gran repercussió en els mitjans de comunicació, mostren la incommensurable determinació dels enemics de la llibertat de premsa. Més de la meitat dels periodistes assassinats el 2018 van ser atacats de forma deliberada.

Els països més perillosos per fer de periodista

Afganistan, on 15 informadors han perdut la vida, és el país més mortífer per als periodistes aquest 2018. El segueixen Síria (amb 11) i Mèxic (9), el país en pau més perillós per a la professió periodística. Un altre fet destacable és que els Estats Units es col·loca aquest any entre els països més mortífers del món, després del letal tiroteig contra la redacció de The Capital Gaceta.

Augmenta la xifra de periodistes presos i segrestats

El nombre de periodistes empresonats al món també s’ha incrementat: hi ha 348 en 2018, enfront dels 326 de 2017. Igual que l’any passat, més de la meitat dels periodistes empresonats es troba a les presons de cinc països: Iran , Aràbia Saudita, Egipte, Turquia i la Xina, país que segueix sent la major presó del món per als periodistes, ja que manté presos a 60, dels quals tres quartes parts són periodistes-ciutadans.

 

El nombre de periodistes segrestats també augmenta en 2018; la xifra puja a 60 (un 11% més), quan el 2017 eren 54. Dels 60 reporters segrestats, 59 estan captius a l’Orient Mitjà (a Síria, l’Iraq i el Iemen) i 6 d’ells són periodistes estrangers.

Tot i la derrota de l’Estat Islàmic a l’Iraq i del seu retrocés a Síria, s’obté poca informació sobre la sort d’aquests ostatges. Només hi ha hagut notícies del periodista japonès Jumpei Yasuda, que va ser alliberat després de tres anys d’captivitat a Síria, i d’un periodista ucraïnès que encara està en mans de les autoproclamades autoritats de la “República Popular de Donetsk (DNR)”, que l’acusen de ser un espia. RSF ha registrat tres nous casos de periodistes desapareguts en 2018: dos a Amèrica Llatina i un a Rússia.

El Balanç Anual d’agressions comeses contra periodistes, que Reporters Sense Fronteres elabora des de 1995, es basa en dades precises. L’organització demana de manera minuciosa informació que li permeti assenyalar amb certesa o amb la major fiabilitat, que la detenció, el segrest, la desaparició o la mort d’un periodista és conseqüència directa de l’exercici de la seva professió.


Comentes?

Has de registrar-te per deixar un comentari.


Cerca

loading...

Publicitat


 Powered by Max Banner Ads 

Les notícies de la portada

silueta_periodista

THE AMOUNT OF CBD Oil and gas SHOULD As i Require?

30 Mar 2020

silueta_periodista

American Correlation Regarding One type poison Tackle Facilities (AAPCC)

30 Mar 2020

silueta_periodista

russian mail order brides cost

30 Mar 2020

Més notícies

Hem sortit a...

Diari Win: Diari familiar per a nens i preadolescents sponsors Diari Win: Diari familiar per a nens i preadolescents sponsors Diari Win: Diari familiar per a nens i preadolescents sponsors Diari Win: Diari familiar per a nens i preadolescents sponsors Diari Win: Diari familiar per a nens i preadolescents sponsors Diari Win: Diari familiar per a nens i preadolescents sponsors