Twitter response:

El Zoo estrena nou espai sobre els dragons de Komodo

El Zoo de Barcelona inaugura el nou Centre de Descoberta Terra de Dragons. L’objectiu de l’espai és oferir als visitants una experiència immersiva que els permeti descobrir de primera mà la vida dels dragons de Komodo. Aquest nou espai, que es pot visitar des d’avui coincidint amb l’inici de les vacances de Setmana Santa, complementarà l’observació dels animals amb diferents elements interpretatius que ajuden a entendre el retrocés gradual que experimenta aquesta espècie a la natura i que l’ha portat a estar en perill d’extinció.

El Centre de Descoberta s’integra a Terra de Dragons, una instal·lació que reprodueix la selva del Parc Nacional de Komodo, localitzat a les Illes menors de la Sonda, a l’arxipèlag d’Indonèsia. El nou espai està ambientat acústicament per oferir una experiència immersiva que traslladi el visitant a l’hàbitat natural del dragons. Incorpora nous elements d’interpretació i divulgació, entre els que es troben la reproducció d’un niu i una rèplica a escala real d’un dragó. A més, ofereix la projecció d’un vídeo panoràmic que explica la situació de l’espècie i que esdevé una experiència de so envoltant, gràcies a 30 altaveus distribuïts per tota la sala. 
 

La modernització de la instal·lació dels dragons de Komodo forma part del procés de transformació del Zoo a partir del seu nou model, el qual reafirma el compromís amb la conservació d’espècies. El Zoo de Barcelona, de fet, ha esdevingut un actor rellevant pel que fa a la conservació ex situ dels dragons, participant de manera activa en el Programa Europeu per a Espècies en Perill d’Extinció (EEP), coordinat per l’Associació Europea de Zoo i Aquaris.
 

La població actual del dragó de Komodo a la natura s’estima entre els 5.000 i 6.000 exemplars. La gran majoria viuen dins del Parc Nacional de Komodo, on s’ha produït tant una progressiva disminució d’exemplars com de l’àrea d’extensió dels espais protegits. Les causes d’aquesta davallada són d’origen humà: destrucció de l’hàbitat per la creació de conreus, fragmentació de les poblacions per l’augment dels nuclis urbans i la disminució de les preses a causa de la caça i el tràfic il·legal d’animals de companyia. Per tot això, s’ha agreujat l’estatus de l’espècie a la llista vermella de la Unió per a la Conservació de la Natura (UICN), passant de tenir un consideració de vulnerabilitat a estar etiquetada com a espècie en perill d’extinció.

Leave a comment