Twitter response:

Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia del Cinema en Català

La productora, guionista i directora de cinema català Isona Passola (Barcelona, 1953) ens ha fet un forat en la seva atapeïda agenda per parlar-nos de ‘L’Endemà’, una pel•lícula documental de Massa d’Or Produccions que, des d’una mirada oberta, crítica i gens convencional, vol aclarir a les persones indecises els nombrosos dubtes sobre la independència de Catalunya. Des de l’abril de 2013, Passola és presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català.

No hi ha dret a decidir sense bona informació

Per Ramon Texidó / ACPG – Redacció

1.- Què et va moure a engrescar-te en aquest repte tan ambiciós?

Contribuir des del meu ofici, que és el cinema, a aclarir els dubtes que sobre l’Estat Propi i la Independència de Catalunya té una part del País.

2.- El documental preveu conciliar emocions amb objectivitat?

L’objectivitat no existeix; el que sí existeix és un respecte per la informació contrastada, tant si és a favor com en contra perquè la gent pugui decidir. No hi ha dret a decidir sense bona informació.

3.- ‘L’Endemà’, amb 8.100 mecenes i 300.000 euros recaptats, ha esdevingut la campanya de crowdfunding (micromecenatge) més reeixida a Europa.

L’èxit és de la societat civil catalana, única a Europa, molt ben organitzada ja des del franquisme en ateneus, agrupacions i associacions per combatre qualsevol informació manipulada. Suma-hi la potència de difusió d’Internet.

4.- Com espereu assolir la xifra dels 600.000 euros pressupostats?

Ja hi ha hagut i segueixen havent-hi aportacions com la dels components del Cercle Català de Negocis.

5.- En què consisteix la web-sèrie píndoles contra la por?

Serà la versió per Internet sintetitzada de la pel•lícula.

6.- ‘L’Endemà’ podria assolir una dimensió internacional?

La pel•lícula està feta amb clau interna; si n’hagués de fer una per internacionalitzar el procés seria molt diferent. D’entrada has de situar el País al mapa, perquè hi ha informacions que aquí tenim molt interioritzades i a fora has de partir de zero.

7.- Per cert, com vas viure personalment la Via Catalana?

Amb alegria i emoció a la plaça de la Sagrada Família de Barcelona en veure la gran resposta de la gent pacífica i il•lusionada.

8.- Consideres que aquesta acció col•lectiva ha suposat un salt qualitatiu per a Catalunya?

Sí, a dins del País però va tenir un gran impacte internacional i això ens convenia molt.

Leave a comment